Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Сосове, дресинги - сладки и солени => Темата е започната от: escorial в 21-06-2009, 16:43:55

Титла: Бял сос за макарони
Публикувано от: escorial в 21-06-2009, 16:43:55
Здравейте,

Аз все още готвя за моите деца, защото с мъжа ми сме се разбрали на този компромис. Но те са изцяло вегани.
Много обичат макарони и аз им ги варя, но гледам да слагам каквото мога поне сурово след това в тях. Та онзи ден им направих този бял сос и на тях много им хареса. Също така и на мъжа ми :) Каза, че за първи път макароните заприличали на ядене (да поясня, че за него ядене се квалифицира като такова, само ако има месо).

1 ч.ч. кашу
1/2 ч.ч. тиквени семки (аз ползвам покълнали и изсушени)
малко сол
вода на око

Блендира се всичко, докато се получи гъст сос.

Към макароните и соса прибавих суров нарязан спанак на лентички, маслини, чушки....абе общо взето каквото има останало в хладилника :-)
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 16:53:38
Е, то че е сос за макарони, не значи, че само за макарони става ;) Мисля, че ще е супер и върху спагети от тиквички... а нещо друго, което ми хрумва, е да се добави към сурови кюфтенца и ще си направим "Кюфтенца с бял сос" :P
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Вери в 21-06-2009, 17:08:28
Марулченце, от ония твоите кюфтенца, нали, дето последно време все тях ма'аш.  ;)
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 17:14:44
Ми те забелязвам, че с всичко ми вървят, така че 100% и с бял сос ще вървят ;D

А по принцип имам предвид да направим суров вариант на ето тази манджа: http://yellow-kitchen.blogspot.com/2007/02/blog-post_20.html
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Вери в 21-06-2009, 17:21:18
О да, сетих се за какво говориш.
Ама каймата с какво ще заменим? С покълнала елда може би или с леща?
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 17:33:25
Рецептата от която правя моите кюфтаци е с ленено семе и стават много вкусни, но наподобяват пържени кюфтета, а тези с белия сос не се пържат + това вътре им се добавя ориз, а не сух хляб, което и аз си го представях с елда, но преди време пробвах да направя нещо подобно с елда и хич не ми хареса :-\ Ако вие, кулинарните богини на суровоядството измислите нещо по-добро за заместител на тази рецепта, веднага да казвате! :P
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: benato в 21-06-2009, 21:31:44
Ми то това си е класика- кюфтета с бял сос!   ;D ;D ;D ;D
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 21:49:30
Мноо ясно, че е класика, затва имаме отчайваща нужда от суров вариант! Също, да питам за пореден път, ако някой може да ми измисли вариант за сурова баничка, бозата я намерихме вече... ::)
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: benato в 21-06-2009, 21:51:38
Бутерка или по проста,селска вита ;D ;D ;D ;D
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Вери в 21-06-2009, 21:59:12
Ха, баничка...ми освен някакво сирене от кашу върху/в крекер от покълнала пшеница. Трябва да пробвам. :)

Пък тия кифтаци в бял сос така както са показани в горния линк никога не съм ги харесвала. Майка ми ги правеше по съвсем друг начин. И пак не ми липсват. :)
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 22:14:03
На мен пък много ми харесваха, въпреки, че са с месо... Но където съм ги яла (не у нас) ги правеха с много ориз (аз каймата ако не е измешана с хляб или ориз да не се личи много вкусът, не мога да я ям... става дума преди, сега вече изобщо не я ям ;)) и сосът един пикантен и хубав и ми беше от най-любимите яденета... Обаче не съм го яла от свет време, а преди няколко месеца като за първи път подквасих овесено кисело мляко, докато беше още топло много ми напомни именно този бял сос за кюфтенцата и тогава се запретнах да измисля вариант за кюфтенца, но не се получиха никак добре на вкус... :-\

Баничката предпочитам да е селски тип - сочна и мазна, ама и бутерка да е, нема проблем, само да ми върви с бозицата ;D
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: benato в 21-06-2009, 22:19:07
Хайде стига,че ще я оплескаме ;D ;D ;D ;D да не ходим да си пишем в друг форум :D :D :D :D
Например: "Свинската кайма-безценен дар"
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Radula в 21-06-2009, 22:19:40
Никога не съм ги опитвала тези кюфтета с такъв сос. Вкъщи кюфтета само стандартни пържени, доколкото се сещам са се правили. И супа-топчета. Но, този сос звучи интересно, ще го пробвам със сигурност с нещо :)

Ха, много ми е интересно кой пръв ще измисли баницата!!  8)


Хахахахаха, Бенато, винаги ме развеселяваш, ама днес направо ме скъса от смях!!! Хахахахах!
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Mep в 21-06-2009, 22:41:31
То варианти доста могат да се измислят, но най-вероятно на вкус няма да е същото, по-скоро само визуално....  доста суровоядни рецепти наподобяват само на вид "стандартните" рецепти - спагетите от тиквички, кюфтетата от леща, бъркани яйца.... Но нищо не пречи да се пробва де... кюфтета с бял сос или баничка, интересно е какво ще се получи.... не съм ги яла от десетина години и даже не помня какви бяха на вкус :) дали да не пробвам с цел да знам към какво се стремя в експериментите  :P шегичка  :D
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: marulka в 21-06-2009, 22:49:57
Ха, много ми е интересно кой пръв ще измисли баницата!!  8)

Ми да пуснем един конкурс за най-хубава баница... че Коледа, Нова Година ей ги де са, тряя слагаме късметите в нещо ;D

Мер, бърканите яйца и на вид и на вкус наподобяваха много... :P Кюфтетата от леща не знам как са, но сигурно не си прочела моите коментари за рецептата ти за лучен хляб, който направих преди няколко дена и се оказа, че не е никъв хляб, ами кюфтета - хем на вид, хем на вкус наподобяват... Суша ги само 3-4 часа, не повече, ако се пресушат може би да заприличват повече на крекери, но така са точно като кюфтета :)
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Mep в 21-06-2009, 23:02:37
Ох, до дневниците още не съм стигнала, все започвам да чета по-малките теми и така и не достигам до тях (за жалост), но дано скоро наваксам (сега ще видя твоя).
За приликите на мен ми е безразлично, но като трябва да заблудя някой месояден, никак не се получава - коментара е - "Няма нищо общо с ....", но какво да се прави.
А за кюфтетата, вярно като се сложат кимиона и лука всичко замязва на тях, но приятелите ми месопочитатели за нищо на света не ги предпочитат (суровите кюфтета) - само викат бива и пак си искат обичайните.
Подправките много определят манджата, аз на каквото сложа джоджен и ми има вкус на боб, например.
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Вери в 22-06-2009, 00:17:07
Точно подправките правят манджата. Месоядните да пробват да хапнат чисто месо, изобщо неовкусено. На нищо не мяза. Аз съм пробвала, няма вкус.
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Mep в 22-06-2009, 00:40:20
И аз това им разправям, ама те си знаят тяхното си. Месото в какво ли не го овъргалят и ръсят докато заприлича на нещо.
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: Вери в 22-06-2009, 01:03:08
Да! В събота правихме барбекю за хората, които ядат месо ( празнувахме рожден ден на Ясен ). Всички, които ги опитаха, казаха, че били чудни и страхотни шишчетата. Пък моя мъж ги овалял яко в риган и чубрица. Идеята беше риган и мащерка, но имало леко объркване на подправките.  :D  :D  :D Та така. А той, мъжът ми, пробвал едно парченце да види какво му е толкова чудното и после ми сподели, че не му е допаднало. Много силен аромат и сбиване на подправките.
Само за справка, миналата година по това време бяхме сериозни консуматори на месо като се каже хайде на пикник или барбекю. :) Хората как се променят, ако има желание, разбира се.
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: M_nik в 25-07-2009, 23:37:39
Брех, никой не каза за баницата и кюфтетата... ;)
Та като ви четох се сетих как направих нещо като сърмички от салата Айсберг, пълнена с орехови ядки и домати на кубчета с малко чесън. Нещо подобно би наподобило витата баница - например китайско зеле или Айсберг за кори, а пълнежа - някое ядково сирене, тахан и малко пресен лук или зелена подправка за вкус. Поне на вид - разбира се...
А кюфтенца - биха ли се задържали във формата с остатъка от ядковото мляко, кимион, магданоз, лук, кълнове от леща или соя (по-белтъчни са)  ??? Трябва им някаква свръзка - малко тахан ли или др.? Тема за размисъл и експерименти...
Въобще яйцето как го заменяте в рецептите (в смисъл на спойка)?
Титла: Re:Бял сос за макарони
Публикувано от: escorial в 30-07-2009, 01:27:11
Въобще яйцето как го заменяте в рецептите (в смисъл на спойка)?

Смляно ленено семе.